KulturaBg - logo

Най-мащабното световно събитие за занаяти „Хомо Фабер“ представя живите съкровища на Европа и Япония

Програмата на най-мащабното световно събитие за занаяти „Хомо Фабер“ вече е обявена. Организатор е фондация „Микеланджело“, която е учредена, за да представя и съхранява занаятчийството по света, да засилва неговата връзка с дизайна.
 
От 2017 г. Регионален етнографски музей на открито (РЕМО)„Етър“ е член на фондацията. Малко преди това, по препоръка на Регионално сдружение на общините (РСО) „Стара планина“, Жак Рей – представител на „Микеланджело“, се среща с проф. д-р Светла Димитрова – директор на музея.
 
„Водихме дълъг разговор. Жак Рей беше изненадан, че в български музей са запазени толкова много традиционни занаяти, които се представят на живо пред погледа на посетителите. Обсъждахме бъдещето на занаятите и тяхната роля в обогатяване на културното наследство. Поех ангажимент да подпомогна издирване на занаятчии, които да бъдат представени “, разказва проф. д-р Светла Димитрова.
 

Директорът на музей „Етър“ смята, че изключително високото ниво на фондация „Микеланджело“ дава възможности да се внедряват новости, според финансовите и кадровите дадености.

 

„За нас е много важна връзката между занаятчиите и дизайнерите. В България тя е все още много крехка и недостатъчно развита. Тази връзка играе голяма роля в творческите процеси и е стимул за поддържане на високо качество. Благодарение на членството във фондацията, имаме възможност да черпим добър опит от всички европейски държави. Днес занаятите не са онзи поминък от миналото. Занаятчиите са творци, които правят ръчно изработени предмети за ценители. Неслучайно занаятчийските познания са част от петте области на нематериалното културно наследство, което ЮНЕСКО се опитва да опази и популяризира.“
 
Още първото издание на „Хомо Фабер“ е посетено от представители на „Етър“. През 2020 г. то се завръща, за да отпразнува най-доброто от европейското и японското занаятчийство в красивите пространства на фондация „Джорджо Чини“ във Венеция.
 
Едномесечното събитие ще представи седемнадесет изложби и инсталации с творби на автори от Европа. Япония е специален гост, чиито експозиции ще обърнат поглед към древните занаятчийски традиции в страната и ще отдадат почит на влиянието върху развитието на европейските занаяти. Заедно изложбите ще покажат един широк диапазон от материали и експертизи, от застрашени традиционни умения, до най-нови съвременни техники.
 
Световните имена сред кураторите, дизайнерите и архитектите, които създават седемнадесетте изложбени пространства са италианският архитект Микеле Де Луки, базираният в Лондон моден дизайнер и куратор Джудит Кларк, японският дизайнер, професор и куратор Наото Фукасава, френският музеен директор и експерт в областта на порцелана Давид Камео, белгийско-италианският галерист Жан Блошар, американският театрален режисьор и визуален артист Робърт Уилсън, германският дизайнер Себастиан Херкнер, специалистът по ретро коли Саймън Кидстън, японският музеен директор Токуго Учида, прочутият японски фотограф Ринко Каваучи, френският интериорен дизайнер и сценограф Силвен Рока и италианският архитект проф. Алесандро Педрон.
 
Посетителите на изложението ще имат възможност да открият превъзходството на европейското занаятчийство чрез серия от събития, които разкриват уменията на европейските майстори занаятчии, техните техники, традиции, работилници, новаторски методи и творческия заряд на отделните им занаяти. Грандиозни изложби ще демонстрират човешкия елемент в основата на всяко творение, ще възхвалят уменията, уникалните истории, регионалните влияния и разнообразните материали, които обогатяват всяко едно произведение, за да се подпомогне налагането на автентичното европейско занаятчийство.
 
От европейските съкровищни находки, изложбата ще разшири своя хоризонт, като разгледа взаимоотношенията между Европа и Япония. През 2020 г. „Хомо Фабер“ почита официално признаниетo, което „страната на изгряващото слънце“ отдава към най-добрите си майстори, определяйки ги за пазители на нематериалните културни ценности. Голяма чест е да бъдеш определен за Национално живо съкровище, както е позната  Япония. Посетителите ще имат възможност да видят някои великолепно изработени предмети от фин порцелан, лакирана арфа, ръчно боядисано кимоно и много други. Фотографска изложба ще покаже майсторите в техните работилници.
 
Събитието предлага рядката възможност да се разгледа острова Сан Джорджо Маджоре и великолепните структури на фондация „Джорджо Чини“ в изложба на площ от почти 4000 квадратни метра. Това е добро продължение на успешната първа изложба през септември 2018 г., която привлече около 62 500 посетители, показа 410 занаятчии и дизайнери, 900 уникални произведенията на изкуството и 91 живи представяния.
 
„Чествайки европейското занаятчийство и великите традиции на Япония, ние приветстваме майстори занаятчии, които се стремят да бъдат сред най-добрите“, казва Йохан Руперт, съосновател на фондация „Микеланджело“, която организира Хомо Фабер 2020. Той допълва, че те са истински живи съкровища, създават стойност в живота и показват жизнеността на занаятите в днешния свят.
 
Събитието ще осигури на посетителите много разнообразни преживявания, включително възможността да се срещнат с майстори занаятчии, които пред очите им ще създават нещо невероятно. Емоционални фотографии и инсталации ще пренесат зрителите в работилниците на занаятчиите в цяла Европа.

Едни от най-престижните луксозни марки ще разкрият занаятчийството зад някои техни продукти, а представянето на емблематичната постановка на операта на Пучини „Мадам Бътерфлай“ ще отведе посетителите на театрално пътешествие.
 
През тази година „Хомо Фабер“ предлага единствен по рода си прозорец към това, което е възможно, когато сърцето и ума намерят израз чрез ръцете си. Отново в славното място Венеция, заедно с нашите гости от Япония, ние сме щастливи да покажем необикновен талант и да предложим нова перспектива върху креативността““, казва Франко Колони, съосновател на фондация „Микеланджело“.
 
Отвъд стените на фондация „Джорджо Чини“, серия от сателитни изложби ще се проведат разпръснати във Венеция под надслова „Хомо Фабер“ в града. Уникален маршрут, водещ през улиците на Венеция, ще начертае алтернативна карта на града с основни места за изкуство и ще позволи на гостите на събитието да открият красотата на занаятчийството извън „Хомо Фабер“. Всеки ще може да научи повече за венецианското занаятчийско наследство с посещения на работилниците на венециански занаятчии, ателиетата на операта в града, цигулките на Вивалди, изложени в църквата „Санта Мария дела Пиета“, изложбите в палацо Гримани и още много други места.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 257 аудио, 215 видео, 407 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още