KulturaBg - logo

ПРИЕМИ МЕ НА СЕЛО, ТАМ КЪДЕТО ЯБЪЛКИТЕ СВЕТЯТ`2014

“Българските села са богатство -  богатство от знания, но и богатство на духа. В тях се съхраняват обичаите, традициите и ценностите на нашия народ. Но селата от ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличавани от картата на страната. Младите хора постепенно се отдалечават от своите корени и губят връзка със селото и природата. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. Родителите на младежите също отиват в селата само на „селски туризъм”, „спа туризъм”, „ски туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв  нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ми харесва”.
Това е част от есето на Вероника Йосифова - автор на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. Села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. Своята концепция авторката описва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г.Реализирането на идеята за Приемни села в България насърчава общуването, обмяната на опит, опознаването между поколенията и стимулира толерантността, разбирателството, взаимодействието и диалога между тях. И не на последно място - тази инициатива спомага за възпитание на младите хора в труд и уважение към труда. Участниците придобиват нови знания и умения и имат възможността да участват в популяризирането на културното наследство на български народ.

През 2013 г. идеята бе припозната, методически разработена, финансирана и реализирана пилотно от Община Габрово в село Новаковци. В рамките на проекта, от 1-ви до 5-ти септември 2013 г. внуците „назаем” не само учиха, работиха и споделяха бита на своите баби и дядовци „под наем”, но в действителност успяха да се докоснат до същината на най-ценните и изконно български добродетели – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората.

Това ни дава основание да вярваме, че има смисъл тази инициатива да достигне до повече хора и вярваме, че сме намерили едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, традициите, обичаите и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

И през 2014 г. Община Габрово продължава с подкрепата си на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. На 7-ми август се състоя среща на представителите на 5 села, които тази година ще реализират „Приеми ме на село” Новаковци и Стоевци /община Габрово/, Богатово /община Севлиево/, Байкал /община Долна митрополия/ и Зая /община Дряново/. Целта на срещата е оказване на методическа подкрепа на новите Приемни села и споделяне на добра практика от страна на с. Новаковци.

По Програма Култура на Община Габрово през 2014 г. е финансирано провеждане на инициативата „Приеми ме на село” в габровските села Новаковци и Стоевци,  където ще бъдат настанени по 10 младежи на възраст 15-29 години. В рамките на посочения срок за кандидатстване за „внуче назаем”, заявления за участие са подали 72 младежи от цялата страна. Предстои да бъдат избрани участниците за двете села.
ЕЛЕНА ХРИСТОВА
Автор: ЕЛЕНА ХРИСТОВА

Брой публикации: 34 аудио, 6 видео, 3 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още