KulturaBg - logo

ПРИЕМИ МЕ НА СЕЛО, ТАМ КЪДЕТО ЯБЪЛКИТЕ СВЕТЯТ`2014

“Българските села са богатство -  богатство от знания, но и богатство на духа. В тях се съхраняват обичаите, традициите и ценностите на нашия народ. Но селата от ден на ден се обезлюдяват все повече и биват заличавани от картата на страната. Младите хора постепенно се отдалечават от своите корени и губят връзка със селото и природата. Наблюдава се тенденция на отдалечаване от традициите и обичаите, които нашият народ има. Родителите на младежите също отиват в селата само на „селски туризъм”, „спа туризъм”, „ски туризъм” и т.н. Селата се превръщат в модерна екзотика, в която постепенно се губи автентичният дух, а традициите и обичаите на нашите баби и дядовци ще останат описани само в учебниците или ще продължат да съществуват в някакъв  нов „модерен вариант”. А това, казано в духа на фейсбук, „вече не ми харесва”.
Това е част от есето на Вероника Йосифова - автор на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. Села, в които възрастни хора приемат младежи от града, с цел съхраняване на българщината и предаване на българските традиции, обичаи и ценности. Своята концепция авторката описва в национален конкурс „Моите идеи за България” през 2012 г.Реализирането на идеята за Приемни села в България насърчава общуването, обмяната на опит, опознаването между поколенията и стимулира толерантността, разбирателството, взаимодействието и диалога между тях. И не на последно място - тази инициатива спомага за възпитание на младите хора в труд и уважение към труда. Участниците придобиват нови знания и умения и имат възможността да участват в популяризирането на културното наследство на български народ.

През 2013 г. идеята бе припозната, методически разработена, финансирана и реализирана пилотно от Община Габрово в село Новаковци. В рамките на проекта, от 1-ви до 5-ти септември 2013 г. внуците „назаем” не само учиха, работиха и споделяха бита на своите баби и дядовци „под наем”, но в действителност успяха да се докоснат до същината на най-ценните и изконно български добродетели – трудолюбие, гостоприемство, любов към земята и уважение между хората.

Това ни дава основание да вярваме, че има смисъл тази инициатива да достигне до повече хора и вярваме, че сме намерили едно от възможните решения на съвременните проблеми, свързани с бездуховността, с отдалечаването на младите от земята, традициите, обичаите и всички онези неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи.

И през 2014 г. Община Габрово продължава с подкрепата си на идеята за създаване на Мрежа от Приемни села в България. На 7-ми август се състоя среща на представителите на 5 села, които тази година ще реализират „Приеми ме на село” Новаковци и Стоевци /община Габрово/, Богатово /община Севлиево/, Байкал /община Долна митрополия/ и Зая /община Дряново/. Целта на срещата е оказване на методическа подкрепа на новите Приемни села и споделяне на добра практика от страна на с. Новаковци.

По Програма Култура на Община Габрово през 2014 г. е финансирано провеждане на инициативата „Приеми ме на село” в габровските села Новаковци и Стоевци,  където ще бъдат настанени по 10 младежи на възраст 15-29 години. В рамките на посочения срок за кандидатстване за „внуче назаем”, заявления за участие са подали 72 младежи от цялата страна. Предстои да бъдат избрани участниците за двете села.
Сподели
ЕЛЕНА ХРИСТОВА
Партньор: ЕЛЕНА ХРИСТОВА

Брой публикации: 34 аудио, 6 видео, 3 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още