KulturaBg - logo

Рекламни агенти изнудват чиновници, а пенсионерите мизерстват

 Рекламни агенти плашат чиновници и изнудват почтени граждани 

Професията рекламен агент започва да се практикува в Стара Загора от началото на 30-те години на миналия век. Първоначално подобни агенти се наемали от по-малки и по-слаби вестници или за хвърчащи рекламни листовки. Конкуренцията дразнела големите вестници и в няколко поредни остри статии през 1930 г. старозагорският в. „Зора“ обяснява на читателите и рекламодателите си що за птици са тези „лъже-журналисти“.

„Просяци без торби са тръгнали от някои редакции, които ежедневно безпокоят учреждения, чиновници, адвокатски писалища, търговци и частни лица, да искат обявления за публикация в разни временни рекламни листове и вестници. Те са били нееднократно пъдени и пак са се натрапвали. Това е нахалство!

Някои от тях са си позволили да плашат чиновници, други са се помъчили да изнудват почтени граждани, като им искали по 2000 лв. Печатат обявления, реклами, честитки и др. на частни лица и фирми из вестниците, без някой да ги е натоварил за това и после нахално изнудват: „платете си рекламата или честитката – ето вестника“. Гражданите основателно отказват, защото не са ги искали. Те, когато ще дават реклами и обявления, ще дадат във вестници разпространени, които им са симпатични. А някои от тези непочтени вестникари са се помъчили да представляват и нашата редакция.

Това последното обстоятелство ни възмути и кара да заявим публично:

Преди всичко нашата редакция „Зора“ не е давала никому пълномощно да действа от нейно име, нито да събира обяви, абонамент и др.“

 Пенсионерите отдавна мизерстват 

 

Така започва редакционна статия във вестник „Зора“ от 1926 г. Пенсионерите мизерстват, защото държавата не разполага със средства за подпомагане на пенсионния фонд. Държавата изнемогва и въпреки старанието си не може да даде „един по-сносен живот на оголените пенсионери, които едва преживяват“. А техните искания са повече от скромни. Силно недоумение, според вестника, буди фактът, че чиновници с високо положение си дават заплати с такива колосални цифри, „които не могат да не помрачат разума на всеки родолюбив българин“.

За какво точно става дума? Директорът на железниците получава годишна заплата в размер на 337 000 лв., юрисконсултът на железниците 328 000 лв., инженерите в железниците 180 000 лв. Управителят пък на Българската народна банка взема 850 000 лв., помощниците му по 650 000 лв., а администраторите (т.е. служителите) по 542 000 лв. Приведените статистически данни са доста красноречиви.

Какво получават пенсионерите по същото време? Р. В. Каролев, пенсионер, бивш министър, общественик получава годишна пенсия в размер на 28 000 лв. Генерал Николаев, бивш военен министър получава 21 600 лв. Останалите пенсионери в страната вземат годишни пенсии от 6 000 лв. до 28 000 лв. Фактите остават без коментар.

Статията завършва, така както и на нас би ни се искало: „Обичаме да вярваме, че още в тази сесия на Народното събрание ще се отстрани тази аномалия.“

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Гледайте още