KulturaBg - logo

Най-после в България има скулптура на Александър Керков

Най-после в Българи има скулптура на създателя на фанфарната музика  нас Александър Керков. Откриването е на 1 ноември – Ден на будителите, от 10:30 часа в градинката на централната търговска улица, пред прочутата местна сладкарница. Авторът Георги Балабанов е свирил в училищните фанфарни оркестри, ръководени от Керков. Единият в Начално училище „Васил Левски“, другият в Основно училище „Неофит Рилски“.  

В непосредствена близост до скулптурата на Керков е предвидена табела с QR-код, чрез който всеки има достъп до сайт, където е събрана информация за личността на Александър Керков. Там могат да се видят дигитална изложба за живота и дейността му, изготвена от Държавен архив – Габрово, музикалното произведение на Керков „Безименний марш“, чиито аранжимент е на габровския музикант, а аранжьор и композитор е Илко Илиев, спомени на габровци за Александър Керков. Публикуван е филма „Вечният музикант“ на Оскар Кристанов, чийто наследници дават права за използването му.

Александър Керков – вечният музикант и чаровният зевзек

ВЕЧНИЯТ МУЗИКАНТ АЛЕКСАНДЪР КЕРКОВ

ЦВЕТНИТЕ ХОРА НА ГАБРОВО

Проектът за поставяне на скулптурата, създаването на сайта и информацията в него е на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Финансирането е по Програма „Култура“ на Община Габрово. Името на проекта е „Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков  (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“:

„Изказваме своята голяма благодарност към Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в дарителницата. Специална благодарност изказваме и на Обществен дарителски фонд – Габрово, който подкрепи нашата инициатива, съфинансиран със средства от Фондация „Америка за България“.

Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още