KulturaBg - logo

„Абе, то на Марко Тотев все тъй ще му се случи!“


Когато кажем „Марко Тотев“, разбираме човек, на който напълно му липсва късмет. Откъде идва този израз? Катя Митова-Ганева пише в книгата „Познатият непознат Марко Тотев“:
 

„Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родния му град Търново в началото на 20-ти век, разказва авторката. На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер, така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж. В същото време по улицата върви траурно шествие за починал  близък приятел и на четиримата, които играят. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Абе, то на Марко Тотев все тъй ще му се случи!“. От тук тръгва този еталон за несполука“.

 
Книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ ще бъде представена в Националния музей на образованието в Габрово на 15 юли от 17:00 часа.
 

Монографията, посветена на емблематичния български юрист, е плод на 13-годишна изследователска работа.  Интересът на Катя Митова – Ганева към Марко Тотев започва случайно. Като уредник в Регионален исторически музей – Велико Търново авторката попада  на папка, използвана като амбалаж в кашон с микроскоп. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година.
            
В книгата са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист.
            
Марко Тотев е бил адвокат в продължение на 44 години, след това съдия, през 1900 г. и областен управител на Бургас.
 
Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той.
           
Богато илюстрираната документално-художествена книга   разкрива една ярка интелектуална личност, способен и авторитетен професионалист, от когото се учат много млади български адвокати. Представена е и политическата кариера на Марко Тотев  – близък приятел на Стефан Стамболов, член на Народнолибералната партия и депутат в Четвъртото Велико народно събрание.
           
Кaтя Митoвa-Ганева e aвтop нa нaд 50 нayчни и нaд 300 нayчнo-пoпyляpни cтaтии, нa дeceтки излoжби и нa някoлкo cцeнapия зa филми нa иcтopичecкa тeмaтикa. За изcлeдвaнeто “Иcтopия нa Вeликoтъpнoвcкaтa aдвoкaтypa“, тoм I Митoвa е yдocтoeнa c пoчeтен плaкет нa Нapoднoтo cъбpaниe.  Носител е на наградата „Велико Търново” за 2016 година.  
Сподели

Прочети още