10.07.2015г. | 10:57ч.
АЕК "ЕТЪР" ПРОВОКИРА ТВОРЧЕСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

Съвсем скоро АЕК „Етър” бе посетен от 13-милионния посетител и се замислих, колко хора аз съм виждал на Етъра, какво съм виждал и какво всъщност имаме независимо дали го оценяваме или не.

Ще ви покажа за 5 години какво видях аз като празник, възстановка или интересно събитие, което ми е направило впечатление, че буди страхотен интерес и е събрало много хора.

Част от мнението за едно събитие събирам и след като се е случило по това, как реагират потребителите в интернет след като публикувам албум със снимки на страницата ми.

 

Започвам с един празник, който се е състоял на 12 март 2011 година и от тогава не съм посещавал подобно събитие. Тук е мястото да спомена, че някои неща се случват всяка година на въпросния празник но аз съм снимал само веднъж.

Та това е Тодоровден или Конския Великден, по обед се бяхме събрали и очаквахме с огромно нетърпение събитието. След като ритуалът бе изпълнен всеки, който желаеше /по-скоро имаше смелост/ можеше да се качи на кончето и да се разходи из Етъра с него.
 

На 2 май 2014 години съм посетил и снимал нещо, което още когато чух, че ще се състои ме заинтригува и нямах търпение да го снимам. На Велики четвъртък в Етъра ни демонстрираха боядисването на яйца за Великденската трапеза с естествени багрила. Тогава доста деца бяха донесли яйца и можеха собственоръчно да ги боядисат. Цветовете и технологията бяха уникални!
 

Идва ред и на Лазаровден 4 април 2015 музея препълнен с хора наблюдава възстановка на обичаите от преди години свързани с празника на Лазарките и моментът, в който те стават жени. Ако не ме лъже паметта, тогава те стават моми за женене.