KulturaBg - logo

АКО ГИ НЯМА ПЧЕЛИТЕ, ИЗЧЕЗВА ПОЗНАТИЯ НИ СВЯТ


На празника Св. Харалампий през 2015 година започна националната кампания „На пчелите с любов”, която си постави за цел една важна задача: да подпомогне за справянето с проблема с високата смъртност при пчелите.
 
Пчеларите са наясно със синдрома на „празния кошер", но широката публика - не. Това стана ясно от думите на Петя Чалъкова, която представи кампанията в Център Българка на Етнографски музей на открито „Етър”.

ГМО КУЛТУРИ И ПЕСТИЦИДИТЕ УБИВАТ ПЧЕЛИТЕ
 
„Има много хора, които въобще не бяха чули за проблема, че популациите в България намаляват и то драстично. Беше се стигнало до 56% смъртност при пчелите, изчислена през 2011 и 2012 година.
 
Пчеларите са информирали различни институции, но на практика без резултат. Чрез кампанията стигнахме до разговори на ниво Министерство, имаше разговори и в Европейската комисия. Там се взеха решения за забрана на дадени пестициди.”

 
Проблемът със смъртността при медоносните пчели засяга целия свят, не само България. Чалъкова припомня, че този проблем е регистриран за първи път в САЩ преди около 18 години. Под шапката „синдром на празния кошер” се поставят различни причини, довели до смъртност. Трябва да се знае, че за всяка страна те са различни.
 
„Докато не се определи какви са, няма как да се вземат адекватни мерки. В САЩ е установено, че става въпрос за експлоатация, намаляване на имунната система на организма и като последствие зарази, с които пчелите не могат да се справят”, каза Петя Чалъкова.
 
По думите й, благодарение на глобализацията и търговията със стоки процесите не могат да се развиват само на една територия, а става пренос по целия свят.  
 
В Европа, специално в Италия, една от причините за намаляване на пчелните семейства са ГМО-културите. Когато имаме такива култури и насаждане на много декари с една и съща култура, това на практика за тях е една голяма пустиня, защото няма с какво ад се хранят.
 
Ако пчелите изчезнат, се променя познатия ни свят. Преди да се породи екосистемата, която познаваме сега – с малки насекоми, цветчета и дървета, животните са били много по-големи, пренасяли са много по-големи семена на много по-големи разстояния.

 
Има растителни организми, които имат нужда от опрашители. Насекомите, които са опрашителите са много, но медоносната пчела е най-големия. Работата, която тя върши никои друго насекомо не може да свърши.

Петя Чалъкова се позова на изследване, което показва, че за България има две-три основни причини за смъртността на пчелите. Нерегламентираните пръскания са една от тях. Проблемът не е толкова в употребата на токсични пестициди, а в злоупотребата с тях. Ако се пръска по-голямо количество, измират много организми. Честа практика е да не се спазват часовете на пръскане. Понякога и самата Община не уведомява по правилния начин.   
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 415 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още