11.06.2017г. | 10:38ч.
БИВШИЯТ СТАРШИ ТРЕНЬОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПО ФУТБОЛ НА САЩ И КАНАДА НАПРАВИ ДАРЕНИЕ НА РИМ-ГАБРОВОРегионален исторически музей – Габрово получи интересно и ценно дарение – отличия, медали, дипломи и грамоти от републикански, балкански европейски и други предмети от лекоатлетически юношески състезания, принадлежащи на габровеца Калоян Петков. Вещите предаде неговия баща Иван Кирилов Петков.

Калоян Иванов Петков е роден на 14 август 1972 г. в гр. Габрово. Основното си образование завършва в основно училище „Никола Войновски“, а средното в ТМЕТ „Д-р Никола Василиади“. Тренира лека атлетика – бягане на 1500, 3000 и 5000 м. Републикански шампион е на 3000 м и 5000 м. Висшето си образование завършва в Националната спортна академия през 1997 г., а военната си служба отбива в спортна рота „Славия“.

Калоян Петков е шести в ранглистата на Европа на 42 км.


След завършването си той е старши треньор на физкултурен клуб „Академик“. От 1998 до 2000 г. живее в ЮАР. Печели купата на ЮАР – Йоханесбург на бягане на 42 км.

След завръщането си в България е личен треньор на популярната лекоатлетка Цветелина Кирилова, която става европейски шампион на 800 м гладко бягане.

През 2002 г. Калоян Петков заминава за САЩ като помощник, а по-късно и като старши треньор на националния отбор по футбол - жени на САЩ и Канада. С него постига изключително високи резултати. Успоредно с работата той завършва задочно Международния колеж по Лека атлетика в гр. Гошин, щата Индиана. Там той тренира футболен клуб „Индиана“.

През 2009 г. е изпратен в гр. Перм – Русия, където е назначен за старши треньор на ФК – жени „Звезда 05“. Отборът завърша първенството на първо място.

От 2011 г. до днес работи в република Казахстан. Първоначално е старши треньор на футболен клуб жени „БИИК – Казигурт“, а впоследствие и на националния отбор по футбол – жени на Казахстан. С клубния отбор печели неколкократно местния шампионат, купата и суперкупата на страната.

Полученото дарение ще обогати фонда на Регионален исторически музей и ще допринесе за проучването и популяризирането на спорта и спорните постижения на отделни личности родом от Габрово.


Автор: Иван Христов, уредник РИМ – Габрово 

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.