14.03.2016г. | 08:13ч.
БЛИЗОСТТА НА ЛЮБИМ ЧОВЕК И ДУХОВНИЯТ БАЛАНС ВОДЯТ ДО ДОБЪР СЪН

На 14 март човечеството отбелязва Световният ден на съня. Той се чества от 2002 г. по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психично здраве и на Световната здравна организация.


Акцентите в отбелязването на Световния ден на съня имат за цел да информират обществеността, че проблемите със съня са глобална епидемия, която създава множество здравословни проблеми.

Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и други.

Нарушеният сън води до влошена концентрация и се отразява негативно при дейности, изискващи прецизност и добра кондиция. Голяма част от катастрофите се причиняват при заспиване на водача зад волана, вследствие на непълноценен нощен сън.

Експертите напомнят, че нарушеният сън не е заболяване, а симптом, затова не бива да се прибягва до самолечение, а да се потърси лекарска консултация. След като бъде установена причината за безсънието, може да се предприеме адекватно лечение.

Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.

Физически дейности също не бива да се провеждат непосредствено преди лягане, а с малък интервал от около няколко часа. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън.

Храните, които ни помагат да спим по-сладко, са бадемите, бананите, твърдо сварените яйца и любимите череши.
 Още за съня: Какво издава позата при сън за вашата връзка? 

Повечето партньори едва ли обръщат внимание на позата при сън, но тя всъщност разкрива много за състоянието на връзката им, пише в. "Дейли експрес".

Според сайта LittleThings по начина, по който спят двойките, може дори да се прогнозира дали те не са на път да се разделят.

Лъжица
Една пета от двойките спят в това положение, при което единият партньор се позиционира зад другия. Позата разкрива уязвимост, сексуалност и доверие, и показва, че връзката между двама души "наистина е жива". В нея фигурира и "защитен" елемент, който според психолозите е положителен аспект в отношението между партньорите.


Преследване
На пръв поглед тази поза изглежда позитивна - единият партньор "преследва" другия в неговата част от леглото в положение Лъжица, но психолозите разкриват две страни в нея. Възможно е "преследваният" партньор да желае да бъде преследван, което според експертите е добре, или да му е трудно да приеме преследването, което не е добре.


Възел
Лице в лице, дъх срещу дъх, с преплетени ръце и крака - тази поза е определена като "изключително интимна". Често в това положение партньорите спят след секс или в началото на романтична връзка. Не бързайте обаче да завиждате - позата може и да издава, че двама души са твърде зависими един от друг, за да спят поотделно.


Задно докосване
Позата наподобява Любители на свобода, но задните части на партньорите се допират. По този начин често спят двойки в началото на връзката. Позата разкрива спокойствие и удобство в отношенията с партньора. Сгушване: Според психолозите това положение при сън, при което единият партньор заспива сгушен върху гърдите на другия и краката на двамата са преплетени, най-често издава нова връзка или подновен стар роман, и "висока степен на доверие".


Пространствен егоист
Единствената поза, която трябва да накара партньорите да се замислят за състоянието на връзката. Ако единият от двамата егоистично завзема по-голямата част от леглото, и дори е в състояние да изблъска половинката си, това не е добър знак за отношенията помежду им. Позата свидетелства, че единият от партньорите е доминиращ, а другият постоянно трябва да отстъпва и да прави компромиси.

Всички фотографии към статията са на ​© ThinkStock/Getty Images  

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.