09.09.2016г. | 08:36ч.
ДХС И РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ С ИЗЛОЖБА В РУСЕ

Музеят „Дом на хумора и сатирата" продължава и през есента гостуванията си из страната с изложби от своя художествен фонд. Поредният домакин на габровски Весел четвъртък е Художествената галерия в Русе.


В продължение на две седмици русенци и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на красотата на Габрово и забележителностите на столицата на хумора. „Габрово - от сериозното до смешното" включва първата самостоятелна изложба на габровския фотограф Радослав Първанов и подбрана колекция хумористична фотография от фонда „Хумор на народите" на Дома на хумора и сатирата.

Идеята за изложбите е на проф. Венелин Терзиев - преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев" и изпълнителен директор на „Скални материали" АД-Русе - и се осъществява с неговата любезна подкрепа в организацията на гостуването.


Радослав Първанов е добре познат на габровци с активната си дейност по различни проекти, свързани с родния град и България. В своите фотографии се старае да покаже природата, забележителностите и малко познатите кътчета на страната. В първата си самостоятелна изложба изразява любовта си към Габрово в 30 цветни фотографии, заснети през последните години. В обектива му са попаднали панорамни изгледи от града, както и емблематични сгради и паметници в столицата на хумора - Домът на културата, Регионалната библиотека, Домът на хумора и сатирата, Паркът на смеха, музеите, църквите. Впечатляващи са нощните снимки на Габрово, фотографиите от традиционния Карнавал на хумора, както и красивите кадри от Соколския манастир и Етъра.

Домът на хумора и сатирата продължава приказката за Габрово със своя колекция от 35 хумористични фотографии, разкриващи друг поглед към столицата на хумора. Снимките са дело на 19 фотографи от България и от чужбина (Германия, Швейцария, Литва, Русия и Иран), които през годините са гостували в Габрово или са участвали в организирани от Дома на хумора събития. Някои от фотографиите са постъпили във фонда след самостоятелни изложби на авторите, други са отличени в конкурси, трети - дарени на Дома. Архивни или съвременни, черно-бели или цветни, всички те отпращат с усмивка към веселата страна на нещата и затвърждават славата на Габрово, прочул се с хумора си и отвъд границите на родината.


Изложбата включва творби на: Иван Бошнаков (България), Зенонас Булгаковас (Литва), Петър Иванов (България). Доротея Комитска (България), Светослав Кукудов (България), Ана Леман (Швейцария), Евгени Мичев (България), Илко Немцов (България), Мостафа Никнагш (Иран), Сергей Новиков (Русия), Радослав Първанов (България), Венцислав Симеонов (България), Пенчо Тихов (България), Беат Фелер (Швейцария), Роланд Хирт (Швейцария), Роберт Хубер (Швейцария), Николай Цанкарски (България), Казис Шимас (Литва), Ханс Щалдер (Швейцария), Щефен Ясновски (Германия).

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 8 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.