01.02.2016г. | 16:21ч.
МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА ИДВАТ В ДОМА НА ХУМОРА

На 4.02.2016 година в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще се срещнем с майстори на карикатурата.


Шегата настрана: така се нарича провежданото вече за осми път Международно биенале „Майстори на карикатурата” с организатори в лицето на Община Пловдив, Регионалния етнографски музей, Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, както и Дружеството на пловдивските карикатуристи.

В Дома на хумора вече е гостувало едно от изданията на този конкурс и бе посрещнато с голям интерес. Сегашното гостуване на Регионалния етнографски музей е повод да се запознаем с нови за габровската Весела къща карикатуристи, а също така двата музея да разменят свои изложби. Вече има уговорка през есента, по случай Нощта на музеите ДХС да се представи в Регионалния етнографски музей – Пловдив с изложбата „Празници на българина”.

Организаторите на пловдивското биенале на карикатурата винаги избират за конкурса предизвикателна тема, обикновено внушена от народното творчество или друга популярна проблематика, която може да обедини творци от различни краища на света и те да представят своите специфични национални тълкувания. Така през 2013 участниците рисуват фаталното „13”, а за Осмото биенале през миналата година темата е „Овце и вълци”. Тя е заинтригувала 116 автори от 33 страни, като са й посветили 209 карикатури.


Знаем много за овцете и вълците от народните приказки и песни, от басните, пословиците и поговорките. На пръв поглед – сякаш всичко ни е ясно за взаимоотношенията в тази двойка. Но как са интерпретирани в наши дни от българските карикатуристи, какво по-различно ще добавят автори от Англия или Турция, Германия или Гърция, Тайланд или Аржентина, Куба или Коста Рика, Русия или Беларус, Украйна, Узбекистан, Чехия или Черна гора? Дали вълкът е само представител на дивата природа, принадлежи на нечистите сили и не случайно е символ на смъртта и на зимата (да си спомним за Вълчите празници у нас). На другия полюс са агнето, овцата и овенът. Последният обикновено е водач, той е свещеното животно, връзката между земното и отвъдното. Но карикатуристите ни изненадват със своите нетрадиционни трактовки и това прави изложбата още по-любопитна.

В пловдивското биенале винаги участват и карикатуристи от нашия край. В последното, Осмо издание, Веселин Зидаров (Трявна) е с номинация „Майстор на карикатурата”, а Георги Каралиев (Габрово) е представен в почетния раздел на Биеналето като носител на почетното „Майстор на карикатурата”.

Вечерта ще има и още един акцент – музикален: солистки от Представителния детски фолклорен ансъмбъл „Габровче” ще поздравят гостите на Веселия четвъртък с хумористични народни песни.

Изложбата „Овце и вълци” ще остане в зала 5 до края на месец февруари.

Венета Георгиева-Козарева, МДХС

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 10 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.