KulturaBg - logo

Малкият Мартин и баща му Димитър за първи път видяха сабята на Стефан Караджа


Още преди обед на 3 март осемгодишният Мартин идва заедно с баща си Димитър Илиев в музей „Етър“. Момчето знае много за българската история, особено за национално-освободителното движение.

Сабята с револвер на Стефан Караджа, която е представена само на този ден в музея, провокира син и баща да посетят Сакова къща.

За първи път двамата виждат оръжието на Караджата. Мартин се вглежда в детайлите и определено нищо не убягва от погледа му. Бащата видимо има голяма роля във възпитанието на сина си. Любовта към българската история е семейна черта. От разказа на Мартин и Димитър става ясно, че са посетили много от местата, свързани с освободителното движение.

Васил Левски е революционерът, заради който още преди години в Мартин се разпалва интерес към историята. Детето казва, че Апостола е освободил България. Не греши, тъй като именно Дякон Левски оформя и успява да предаде на другите един начин на мислене, който прави човека свободен. Мартин знае каква е историята на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Баща му вмъква, че двамата са едва 28-годишни, когато загиват. Възхищава се на всеотдайността и родолюбието им.

„Радвам се, че Мартин има интерес, че не се налага аз да го „тикам“. Така трябва да бъде, да познаваме историята си“, казва не без гордост бащата. В семейството има още едно момче – сега на две години.

Предстои баща и брат да му разкажат за героичните моменти от българската история, а един от спомените, които ще споделят е как на 3 март 2020 година в музей „Етър“ за първи път виждат сабята с револвер на Стефан Караджа.  
 

РИМ – Габрово показва един от символите на българската признателността към руската армия и към Царя Освободител
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 249 аудио, 188 видео, 390 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още