KulturaBg - logo

От 30 години в музей „Етър“ се отбелязва Еньовден

На 24, 25 и 26 юни в музей „Етър“ се провеждат Еньовденски празници. Посетителите ще могат да преминат през Еньовденски венец, да се включат в играта с награди „По Еньводен с Радумко“, да се научат как се свиват момини китки, как се боядисва прежда с естествени багрила, как се приготвя натурална козметика с билки. На 25 юни са предвидени фолклорни изпълнения в пространството пред църквата в музея.

На 24 юни – първият от трите последователни дни през 2022 г., посветени на Еньвденските празници, в музей „Етър“ ще бъде представена детската книга „Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“. Посетителите ще могат да получат автографи от авторите на текста и илюстрациите – Стойка Кайракова и Мария Стоева.

„Приказка за Еньовата буля, за други вълшебства и чудеса по Еньовден“

Тази година празникът Еньовден в музей „Етър“ се отбелязва ритуално за 30 път. За някои издания съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите в България. Негов председател през този период е Емил Елмазов, лечител, изследовател на старинни лечения и рецепти, създател на билкова градина „Билкария“ в Балкана. Музеят дълги години е място на Национални срещи на билкарите, на които се разискват теми, вълнуващи участниците.

Първият Еньовден е част от творческия фестивал Еврофест`93.

През 1996 г., по идея и с лично изпълнение на Емил Елмазов, на поляната на музея е изработено „Слънце“ – с билки са направени 12 лъча, символизиращи връзката между вселената, природата и човека.

 

През 1997 г. музеят е домакин на Балканския декамерон, по време на който се дискутира темата за магията на любовта. Участват писатели от различни страни, между които и Йосиф Петров – по това време депутат в Народното събрание на Република България. Омаяни от темата, мястото и времето, очаровани от приема на публиката, хората на словото вдъхновено четат свои творби.

През 2007 г. спектакълът „Еньовден“ е представен пред делегация на ЮНЕСКО.

На 24 юни 2006 г. в музея е открита църквата „Свето Богоявление“ с училище – копие на храма в с. Радовци, Дряновско.

През 2003, 2005 и 2007 г. детско шоу „Игрите на баба и дядо“ са водени от бате Енчо (Данаилов) – популярен телевизионен водещ от този период, който празнува на музейната сцена имения си ден.

През 2013 г. и 2015 г. постановката „Нощта срещу Еньовден“, на фолклорен ансамбъл „Сивек“, събира овациите на публиката на вечерните си представления в музея. Спектакъл, проект на Сдружение „Фабриката“, ансамбъл „Сивек“ и „Етър“, е обявен за културно събитие на Габрово за 2014 г.

През 2014 г. „Еньовден в Етър“ получава специалната награда на журито на ХІ Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново за устойчиво събитие в областта на културния туризъм.

През 2016 г., по време на Еньовденските празници, на посещение в музея е Дипломатическият корпус.

През 2017 г. на Еньовден са представени храната Розова зора и напитката Еньова омая.

През 2018 г. – проявите, посветени на Еньовден в музей „Етър“, започват още на 22 юни с двудневен „Фестивал на фестивалите”, по време на който са направени 19 презентации за празници и фестивали, посветени на храната, които се провеждат в различни части на България.

През 2019 г. посетителите в музея научават как да приготвят сами качествен крем и да се погрижат за здравето на своята кожа. Идеята е да се изследва ролята на билките в козметиката.

През 2020 г. се провежда „Бай, бабо, ле“ – събитие от инициативата „Еньовден: билки и баилки“. Посетителите научават интересни практики за лечение и коя билка за каква болест се ползва. Билките и баилките са от голямо значение за лечебните практики в миналото. Вярва се, че има треви, които да те излекуват дори от нежелана обич.

За Еньовден през 2021 г. се провежда ритуал по напяване на момини китки. От екипа на музея призовават: „Ако не сте омъжена, но го желаете и сте любопитна с кого ще минете под венчило, участвайте в ритуала по напяване на момини китки“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още