KulturaBg - logo

ОЩЕ ЕДИН ЕЛЕКТРОМОБИЛ РАЗШИРЯВА ПОЛИТИКАТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА ОБЩИНА ГАБРОВО


Етнографския музей на открито „Етър“ вече ползва електрически автомобил. В присъствието на габровския кмет Таня Христова директорът Светла Димитрова получи ключовете на превозното средство.

„Този акт е част от политиката на Община Габрово в сферата на енергийната ефективност. Автомобилът е екологичен, комфортен, удобен през цялата година и не замърсява по никакъв начин околната среда.“, каза по време на предаването Таня Христова.
 
Според нея е необходимо изграждането на още съпътстваща зарядна инфраструктура, за да се гарантира безпрепятствено придвижване на електромобилите във всички точки на страната.
 
„Това, наред с подкрепата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), ще стимулира повече хора да ползват такива превозни средства.“, допълни кметът.


Елетромобилът е закупен по втората покана за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на НДЕФ. Това е вторият одобрен проект на Община Габрово за закупуване на електромобил. Фондът отпуска една част от сумата като безвъзмездно съфинансиране, а останалите пари се покрива с бюджетни средства, за които има peшeниe нa Общински съвет – Габрово.
 

„Този автомобил ще ни спести много от разходите, които сме правили до момента и ще е икономически по-изгоден за нас.“, каза директорът Светла Димитрова.

„Имаме желание да поставим на паркинга пред хотела една зарядна станция, която да се ползва и от туристите. Така ние, като музей на открито, заставаме твърдо зад зелените идеи и сме за опазването на природата.“, допълни тя. Светла Димитрова благодари на общинските съветници и на ръководството на Община Габрово за оказаната подкрепа.
 

Новият електрически автомобил е с очакван годишен пробег от около 22 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид от 4 731,09 кг на година. Капацитетът на батерията е 30 киловатчаса с гаранция от 7 години, времето за зареждане е от 30 минути до 5 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане на батерията автомобилът може да измине 250 км, развива максимална скорост от 145 км в час и работи безшумно.
 
Електрическият автомобил ще се ползва и за специалните гости на музея, както и при съвместни инициативи с институции и читалища на територията на областта. Колата е брандирана и има отличителен знак за екоавтомобил.
 
Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Те са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. екотаксите при закупуването им са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз. 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 218 аудио, 113 видео, 336 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още