KulturaBg - logo

Петровден е! Честито на имениците!

Името Петър е едно от популярните мъжки имена в България. То има гръцки произход и означава камък, скала. Негов еквивалент на български е името Камен.

Снимката е на музей „Етър“ и изобразява каменоделеца Петър Петров по време на Майсторската надпревара от Международния панаир на традиционните занаяти.

Сред значимите фигури от българската история, носители на името Петър са: Петър I – най-дълго управлявалият български владетел – от 927 до 969 г.; Петър Делян, оглавил въстание срещу Византия през 1040 г.; Теодор-Петър, вдигнал въстание срещу Византийската империя с по-малкия си брат Асен, известно като въстанието на Асен и Петър от 1185 г. От по-ново време сред носителите на името са: Петър Берон, авторът на Рибния буквар; Петър Дънов, основател на религиозно-философското учение Всемирното бяло братство, историкът Петър Мутафчиев. В най-ново време с името са известни: политикът Петър Дертлиев, с когото са свързани първите години на прехода; Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. 

В музей „Етър“ дълги години работи майсторът бакърджия Петър Паунов, участвал в много музейни образователни програми и курсове за обучение.

В традиционното българско общество на празника се отговява с младо „петровско пиле“, след двуседмичните петрови пости. Смята се, че пилето се принася в жертва на св. Петър. В някои планински райони денят е празник на овцете. Затова от прясно сирене, запържено с брашно, се приготвя ястието бял мъж. 

Вярва се, че до Петровден жътвата трябва да е приключила. В много части на страната се провеждат сборове и се правят общи трапези.

Автори на текста са Георги Георгиев и Тихомир Църов

ПЕТРОВДЕНСКОТО ЯСТИЕ БЯЛ МЪЖ Е СИМВОЛ НА ДУХОВНА ЧИСТОТА

 

На Петровден лятото е в разгара си, яде се „Бял мъж“ и не се работи

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 269 аудио, 232 видео, 425 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още