KulturaBg - logo

Потайният Спасовден

На 25 май се отбелязва Спасовден – професионален празник на шофьори, сладкари, хлебари и цветари. Имен ден имат Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Сотир, Спасимира. 

Честит празник на Емил Колев и Николай Стоянов (шофьор и градинар в музей „Етър“), екипите на фурната и шекерджийската работилница в музея. 

Теренни проучвания на специалисти от музей „Етър“, направени през 70-те години на ХХ век сред жители в селата на Габровски окръг показват, че е съхранена информацията за забрани, които предпазват от градушка. Жените не перат, не тупат, не предат, не шият, не работят в градините, за да не се „спасят“ (изчезнат) посевите. 

Сред българското население празникът е известен и като Спасовден – от спасение. 

С този ден е свързан популярният израз „Тѐ ти, булка, Спасовден!“ – за нещо, случващо се внезапно и изненадващо. Свързва се с народните вярвания, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие при жената, която трябва да преспи под растението росен или самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка.

От вечерта се приготвят червен месал, спасова пита, варена кокошка и бъклица с вино. Точно в полунощ, след като споделят храната и виното, жената и нейният придружител лягат под росена на бяло платно и мълчат. Според народните вярвания в тази част на нощта идват русалиите и самодивите, за да оберат цветовете на растението. Малко преди първи петли, около 02:00 часа през нощта, мъжът и жената оставят всичко донесено под росена и хукват към селото, без да се обръщат назад. 

Смята се, че безплодието остава под самодивското цвете. Приема се, че ако жената зачене, е по магичен начин, не се тълкува като прелюбодеяние, а оттам е изразът „Те ти, булка, Спасовден!“. 

АНГЕЛ ГОЕВ: КОГАТО ТИ ДОЙДЕ МЕРАКА, И ГОСПОД МОЖЕ ДА ПОЧАКА

В нощта срещу Спасовден всички билки са много силни и лековити. Затова болни от самодивска, незнайна, тежка или русалийска болест ходят по росенови ливади, спят под самодивското биле, вярвайки, че русалийките и самодивите ще им помогнат да се изцерят.

Според поверието, на Спасовден душите на всички покойници, които от Велики четвъртък са на Земята, се прибират. Затова в съботата след него се отбелязва Черешова задушница.

На 25 май 2023 г. Българската православна църква отбелязва Възнесение Господне - денят, в който Христос се възнася на небето. Чества се на 40-ия ден след Великден, винаги в четвъртък. До този ден хората се поздравяват с „Христос воскресе“. 

Според Новия завет, след смъртта и възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с апостолите, за да им говори за Божието царство. На 40-ия ден пред очите на своите ученици Той се възнася (издига се) на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Неговия път на земята. Но Христос не изоставя хората, а им изпраща на Петдесетница Светия дух и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На 25 май храмов празник има църквата „Св. Възнесение Господне“ в село Крамолин, община Севлиево, реставрирана през 2005 г. На Спасовден е съборът в с. Янковци, община Габрово.

Текстът е на Дамян Христов, уредник в музей „Етър“

Сподели

Прочети още