20.10.2017г. | 08:11ч.
ДУХОВНАТА ПОКРОВИТЕЛКА НА ГАБРОВО ПРОВОКИРА УЧЕНИЦИ ДА ТВОРЯТ


Ученици от 5 клас на училище „Райчо Каролев” посетиха изложбата „Св. Петка – духовната покровителка на Габрово”, която е представена на чардака в Дечкова къща. Представени са творби с образа на светицата, рисувани от възпитаници на Детските школи „Енкаустика“ и „Приложни забавление“. Откриването на изложбата стана на 14 октомври – празник на Габрово.


ИЗЛОЖБА ЕСЕННИ БАГРИ В ДЕЧКОВА КЪЩА


Интересът на петокласниците бе провокиран от факта, че авторите на иконите са техни връстници, което породи желание и те да творят. Децата получиха образа на Св. Петка, който да оцветят в къщи, а специалист от Регионалния исторически музей разказа житието на българската светица, както и историята, която я свързва с Габрово.

На 19 октомври, няколко дни след Петков ден, Православната църква почита Преподобния Йоан Рилски Чудотворец.


Негова икона е поставена на централно място в изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово, тъй като двамата светии са покровители на целия български народ.


След посещението си в Дечкова къща, учениците се отправиха към централния храм на Габрово „Успение Богородично“, за да видят разположения наблизо параклис „Св. Петка“.


НАПРАВИХА БЯЛА МАГИЯ НА ГАБРОВО - ЗА ПОВЕЧЕ МЛАДИ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.