KulturaBg - logo

Гиздави девойки лазаруват в музей „Етър“ на 8 април

На Лазаровден – 8 април, момичетата от образователната програма „Училище за лазарки“ пресъздават обичая лазаруване в музей „Етър“. Тази година в обучението участват девойки от Габрово, Дряново и Трявна. Възстановките са три – от 11:30, 12:30 и 13:30 ч.

 

57 момичета от трите населени места се обучават на характерните песни, танци и наричания, опознават символиката на лазаруването. „Училище за лазарки“ се води от специалисти на музей „Етър“ – уредник, музеен педагог и аниматор.

Преди да лазаруват в музея момичетата от образователната програма участват във възстановки в родните си градове. В Трявна се събират пред Даскаловата къща в 09:30 ч., а в Дряново пред Историческия музей в 11:00 ч.

С лазаруването си в музей „Етър“ всяка лазарка получава специален документ – Уверително, който й дава право „да се момее и гизди, но с мярка, а когато му дойде времето – да се задоми“.

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция този празник бележи момента, след който всички лазарували девойки могат „да се момеят“, да се гиздят и да се задомяват. В миналото се смята, че „нелазарувала мома, не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“. Бъдещите моми започват да се подготвят за лазарки още „среди пости“, събират се и разучават лазарските песни и танци.

Музей „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с образователната програма „Училище за лазарки“. Доскоро в нея участие вземат само момичета от Габрово. През 2022 и 2023 г. се включват и девойки от Дряново и Трявна. 

През 2023 година образователна програма „Училище за лазарки“ се реализира от музей „Етър“ в партньорство с Община Габрово, Община Дряново, Община Трявна, Исторически музей – Дряново, НЧ „Развитие – 1869” – Дряново и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

 

Кой българин не би се гордял да види това видео?

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още