KulturaBg - logo

Кой българин не би се гордял да види това видео?

Филмът „Пеене на пръстени и наричане на китки“ е достъпен в Youtube от 15:30 часа на 15 октомври 2022 г.

Малко преди това в конферентната зала на Исторически музей – Панагюрище е официалната премиера.

По повод премиерата на филма, на 15 октомври от 18:00 часа е обявена хоротека на площада в град Панагюрище, където танцьори от Фолклорен танцов състав към Танцова школа „Балканджии“ ще представят обичая на живо пред публика.

„Новаторски продукт с висока художествена стойност“, така създателите на филма за народния обичай „Пеене на пръстени и наричане на китки“ определят резултатите от своята работа. Екипът вярва, че подпомага опазването на културно-историческото наследство, популяризира фолклорното богатство на община Панагюрище и местни туристически забележителности.

Пресъздаването на този стар обичай е дългогодишна мечта на хореографа Петър Немски. Пътят, който го отвежда до нейната реализация продължава едно десетилетие.

Действащите лица в пресъздаването на обичая са от фолклорния състав на Танцова школа „Балканджии“, а музиката, съпровождаща обредните действия, е специално създадена от Стоимен Добрев – професионален композитор. За да се случи това, реализирани са теренни проучвания за издирване на автентични песни и мелодии, характерни за обичая и региона. Благодарение на тези проучвания, е изградена правилната танцова лексика и композиция, отговарящи на автентичните образци от Панагюрския край.  

Значим принос на екипа за опазване на нематериалното културно наследство са музикалните записи. Три от четирите песни – „Сбирайте са, Дойке“, „Два са млади, Дойне ле“, „Месечинке, виторожке“ и „Бял се пелин“, са записани за първи път в професионално студио от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Филмът за народния обичай „Пеене на пръстени и наричане на китки“ е финансиран от Национален фонд „Култура“, по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство/сесия 2021“.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ОЩЕ:

Къде е скрита тайната на омагьосващия сетивата български фолклор? 

Абонирайте се за Spotify, за да слушате подкаста с Петър Немски

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
07. ФОЛК ВИЖЪН ЕООД
Партньор: 07. ФОЛК ВИЖЪН ЕООД

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 1 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още