KulturaBg - logo

„Златарството в Панагюрско – традиция и развитие" остава в Балчик до 31 октомври

За трета поредна година и за четвърти път Исторически музей-Панагюрище гостува посредством изложба на Държавен културен институт Културен център „Двореца“- Балчик. Настоящата изложба „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие” беше открита в Каменната зала на комплекса от директорът на ДКИ КЦ „Двореца" Жени Михайлова. 

Тя сподели своето удовлетворение от успешното сътрудничество между институциите. Авторите на изложбата и нейни куратори - доц. д-р Атанас Шопов, директор на ИМ - Панагюрище, Ирина Ботева - гл. уредник в музея и Петя Маноилова, уредник, разказаха повече за подредените артефакти, за значимостта на златарския занаят в Панагюрско и ролята на ювелирното изкуство в живота на българина. Така подредената изложба от експонати и фотодокументални табла се показва за пръв път пред широката публика. В нея са представени богато разнообразие от накити - пафти, пръстени, гривни, тепелъци, прочелници, огърлици, обеци и косичници от Средновековието до XX в. 

Освен това са показани заготовки и оригинали на въстанически лъвчета - кокарди за униформите на панагюрските въстаници, участвали в Априлското въстание - 1876 г. За тях повече разказа Методи Навущанов, уредник в ИМ - Панагюрище и един от кураторите на изложбата. Всички присъстващи - гости, колеги и журналисти, бяха запленени от изложените артефакти, като не скриха възхищението си пред майсторлъка на българския златар. Изложбата може да бъде разгледана до 31 октомври.

Музеите в Панагюрище и Трявна обмениха опит и споделиха добри практики

 

Специален трезор пази Панагюрското златно съкровище

Сподели
02. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ
Партньор: 02. ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАНАГЮРИЩЕ

Брой публикации: 1 аудио, 1 видео, 6 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още