KulturaBg - logo

Опознайте неземния свят на „Междупланетарните номади 2.0“

Творците обичат да задават въпроси и да оставят отговорите на публиката. Правят го чрез изкуство и отново чрез него провокират дебати, които ако не са в пространство за култура, биха предизвикали сериозни социални конфликти. Не творците създават разломите, обаче. Те просто ги регистрират с творбите си, показват различни гледни точки, вероятни развития на дадени ситуации.

 

Сника: Култура ON AIR

Безспорно забележителната изложба „Междупланетарни номади 2.0“ на талантливия Пламен Кондов в севлиевската галерия „Видима“ поставя въпроси, а авторът не предоставя отговори, макар да ги има за себе си. В лицето на Сава Христов галерията има амбициозен мениджър, който успешно я превръща в национално значимо средище за представяне на изкуство.

 

Снимка: Милен Дешев

„Междупланетарни номади 2.0“ е „изтъкана“ от противоречивости. Всички творби са от стъкло – крехък материал, за който, ако е пощенска пратка, върху кутията непременно ще бъде изписано „Fragile“ (чуплив). Но Пламен Кондов избира точно с творби от стъкло да ни поведе към космоса. Дали защото субстанцията му при условия, различни от земните е силно устойчива и пригодна за живот? Сигурно това е един от първите въпроси, които човек си задава, когато разглежда изложбата. А може би просто Пламен Кондов обича да работи със стъкло и  сам преоткрива неговата гъвкавост и красота?

 

Сника: Култура ON AIR

Темата, доста актуална в наши дни, за мястото на изкуствения интелект и отношението на човечеството определено е сред основните в изложбата на Пламен Кондов. Младият автор буквално нахлува в нея с творбите си, поставя я ясно и открито. Негов робот държи в – да кажем, че са ръце – най-старата известна фигура, направена от човек Вестонишката Венера. Наблюдаващият няма усещането, че изкуствения интелект я притежава или обсебва. Забелязва се хармонията между двете фигури. Сами по себе си те не биха могли да бъдат наречени елегантни, но скулптурния им дует излъчва елегантност. 

Сника: Култура ON AIR

На друга творба, върху стъкло, са изрисувани човек и робот с доста ретро визия. В пресъздадения свят очевидно човекът е обслужван, ползва се от изкуствения интелект. И е трудно да не си зададем следващия въпрос с нелесен отговор. Ако Бог създава човека и му дава свободната воля, гледа ли на него като на нещо, което обслужва нуждите му. Сигурно си има и Божии нужди? Нивото на духовна извисеност на основната част от човечеството на този етап не позволява по-категоричен отговор. Дайте си сметка колко хора наистина са убедени, че трябва да се молят и да вярват в Бог, за да не бъдат сполетявани от беди! Сякаш идеята на Създателя е да има кой да го почита! И като няма кой, Той сътворил видимия и невидмия свят, в който човек, по собствената си преценка, играе основна роля. Но ако Бог е създал човека, дал му е свободна воля и го е пуснал сам да преценява да се моли ли, да вярва ли, да обича ли, да се изпълни с безлюбие ли, то хората са много далече от този Бог, ако не са съгласни, създавайки изкуствен интелект, да му предоставят и свободна воля. И така ние богове ли сме или изпълнени със страхове създания, които искат с роботи да обслужат собствените си нужди? Дали път не ни е страх, че творенията ни може да приличат на нас?

 

Сника: Култура ON AIR

Стъклените междупланетарни номади на Пламен Кондов показват представата на хората за изкуствения интелект от различни периоди. Философски тя е и консервативна, и много либерална, и разбира се силно футуристична, като чудесно съчетава тези три гледни точки. Това не е констатация, а пореден въпрос, пред който публиката се изправя.

 

Сника: Култура ON AIR

Всъщност не е задължително всеки да се изправи пред тези въпроси. Вероятно доста хора имат други или към тези биха добавили още. Изкуството провокира, а Пламен Кондов и Сава Христов ни предлагат да се запознаем с провокацията „Междупланетарни номади 2.0“ в севлиевската галерия „Видима“, като се потопим в един Неземен свят.  

Сника: Култура ON AIR

До дни по Култура ON AIR предстои да бъде излъчено видео, посветено на „Междупланетарни номади 2.0“, в което участват творецът Пламен Кондов и мениджърът на галерия „Видима“ Сава Христов. В него всеки от тях дава отговори на въпросите, които са провокирани от изложбата.

Автор: Тихомир Църов

Сника: Култура ON AIR

Сника: Култура ON AIR

Сника: Култура ON AIR

Снимка: Милен Дешев

 

„Свръхчовекът“ на проф. Владимир Аврамов в галерия „Видима“ (СНИМКИ)

 

Следвайте Култура ON AIR

 

Facebook

 

Instagram

 

Youtube

Сподели
09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“
Партньор: 09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 12 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още