KulturaBg - logo

ПАРТНЬОРИ / 05. ФОНДАЦИЯ СТОЙНА КРЪСТАНОВА

Нашият патрон


Стойна Кръстанова е родена на 31 декември 1923 г. в с. Гълъбово (Пловдивско), починала на 12 януари 2019 г. в Пловдив. Тя е майстор на тъкани и цял живот с трепет се е докосвала до нишките, за да ги обагри, сънищата й са изпълнени с цветове и орнаменти, творчеството за нея беше смисълът на живота. Привлечена от красотата на българското народно изкуство, тя обиколи музеите в цялата страна, посети села, където да открие текстилни бисери от миналото, да се срещне с предизвикателството на непознатото.


УчредителитеКрасимира Кръстанова се занимава с етнология – избор, направен преди много години и свързан с любовта към традициите, но и с възможността те да бъдат претворявани. Днес тя е доцент в Пловдивския университет, работи със студенти,  а научните й интереси са в областта на културното наследство и неговото място в съвременния живот. Нейните първи стъпки в етнологията са белязани от тази дълбока връзка с текстила, от която се ражда книгата й, посветена на домашните тъкачни технологии „Златният стан“. След това тя проследява пътя на майка си в тъкачното изкуство и го представя на другите в томчето- албум „Стойна Кръстанова – Кака“.  От майка си Красимира се научава да тъче и, привлечена от красотата на текстила, се опитва да твори не само в научното, но и в художественото поле.

Свилен Костадинов е скулптор или ако използваме старинната българска дума – ваятел, защото камъкът е материалът, от който под неговите ръце оживяват образи, фигури, идеи.  През 90-те години на ХХ в. той възстановява изчезналите завинаги четири разрушени бронзови паметника и им дава нов живот от камък. Представя свои творби в над 15 свои самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови произведения се намират в Националната художествена галерия – София, в Галерии за изящни изкуства и частни колекции в България, Италия, Франция, Германия, Холандия, Турция, Словения и др. През годините реализира монументални скулптури, които са разположени в обществените пространства на България, Франция, Германия и др. През 2005 г. е удостоен с Почетен знак на гр. Пловдив за цялостно творчество. Свилен Костадинов е доцент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство—Пловдив.

Двамата са обединени от идеята, че творческите територии са пространство, което развива въображението и мисълта, усъвършенства личността. Създаването на изкуство е процес, който свързва в нишка онези, които са били и тези, които ще дойдат, за да съхранят Божията искра и направят света по-вълнуващ.

Официален сайт на фондация Стойна Кръстанова

Партньорството между фондация „Граждански форум“ и фондация „Стойна Кръстанова“ е създадено по проект „Форум за сътрудничество и култура“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
1