KulturaBg - logo

„Човечетата” от храм „Свети Безсребреници Козма и Дамян” лекуват болките на хората

  Теренно проучване на екип от музей „Етър”  
 
Тук – в габровския квартал Недевци, хората ги наричат „човечетата”. На други места са познати като вотиви. Ако ги търсите в габровския регион, малките фигурки, направени от благороден метал, изобразяващи части от човешкото тяло, могат да се открият само тук. В православния храм „Свети Безсребреници Козма и Дамян” може да се усети покоят от вярата. Клисарката Мита Цанкова не знае нищо за вотивите, но познава ролята на „човечетата”.

РАЗКАЗЪТ ЗА ВОТИВИТЕ Е СТАР КОЛКО СВЕТА
 

„След вечернята на празника на Светите Безсребреници Козма и Дамян си вземате „човече”, което изобразява тази част от тялото, където имате болка. Има ръце, крака, очи, глави. Има мъже, жени, деца. „Човечето” се слага под възглавницата през нощта, а на другия ден се връща в църквата и се поставя на иконата на двамата светци. Вярва се, че „човечетата” помагат да се излекува болното място.”
 
Клисарката споделя, че някои хора не връщат фигурките. Не е ясно защо! Вероятно, заради метала. Но това може да го направи само някой, който няма истинска болка, а вярата и духовното не заемат особено място в живота му.
 
От храма в квартал Недевци в Габрово започна четвъртото за тази година теренно проучване на екип на музей „Етър”, чиято цел е да се събере информация за състоянието на малки населени места и отдалечени от централната градска част обекти.
 
В теренното проучване се включиха зам.-директорът на музея Ваня Донева, главният уредник Росица Бинева, уредниците Даниела Димкова и Георги Георгиев, фотографът Тихомир Пенов и журналистът Тихомир Църов. Кметският наместник на кметство Зелено дърво Тодорка Мирчева, на чиято територия попадат селищата, бе водач на екипа.
 
Сградите, които бяха проучвани и хората, които разказаха за историята, са от разположеното на 8-9 км. от Габрово село Руйчовци, намиращото се близо до него, но изоставено вече село Морвеци и квартал Лютаци.
 

Още по темата:

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ГАБРОВО УЧАСТВА В МАЩАБНА ИЗЛОЖБА НА БАН (ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА)

 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 222 видео, 416 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още