04.04.2016г. | 08:58ч.
МАЙСТОРИ РАЗКРИХА ТАЙНИТЕ НА СВОЯ ЗАНАЯТ

В Етнографски музей на открито „Етър” започна втората част от инициативата „Европейски дни на художествените занаяти”. Майстори от различни краища на България разкриват пред посетителите тайните на своя занаят.

Знаете ли кой е създал Рачо и Дешка?
Очите на група деца, събрани около Ива Русинова светят, погледите им са съсредоточени, малчуганите не пропускат нито една от думите, казани от сценографа на кукления театър в Габрово. Историята, която тя представя е повече от увлекателна.


Първият куклен театър в България е бил габровски, а първият актьор, представил кукли пред публиката се е наричал Нено. Нено Милчев е ходил по панаирите с една дървена кутия и изработените от него две кукли – Рачо и Дешка.

Играта с кукли е подготовка на децата за живота им като възрастни. Останало само в къщи, детето най-често взема една кукла и тя оживява в ръцете му. Кукла може да се направи от най-различни предмети, стига въображението да няма граници.

Свещта от чист пчелен восък като произведение на изкуство!
Чист пчелен восък и конец са необходими на Любомир Йорданов от Казанлък, за да създава своите свещи. Другото е сръчност. Изглежда лесно, но не е. За този занаят е необходимо да имаш усет. Преди 15 години Любомир Йорданов разбира, че го притежава.

Той не успява да открадне занаята от някого, полага усилие, за да се научи сам, но няма нищо против да предаде знанието си на други. И го прави по време на „Европейските дни на художествените занаяти” в ЕМО „Етър”.

Свещарството е изкуство, но и занаят, продуктите от който имат своите предимства. Майстор Любомир Йорданов не пропуска да ги представи пред посетителите. Предимствата на свещите от пчелен восък са, че не пушат, не капят и горят много по-дълго от свещите, изработени от парафин.

Да видиш в природата неща, скрити за околните!
Дряновецът Димитър Димитров също се е учил сам на занаята си. Майсторът има особено умение – вижда в природата предмети, които много често остават незабелязани за околните. Благодарение на дарбата си и малко оформяне с прости инструменти той може да направи от един клон скулптура.


На щанда му в ЕМО „Етър” могат да се видят дяволи, птици, дракони. Негови дървени скулптури има на всички континенти. Хората ги поръчват за подаръци или ги отнасят със себе си като украса за своите домове.          

В ЕМО „Етър” можеше да се види изработване и оцветяване на малки глинени фигури за пластична украса.
Кой друг, ако не майстор от ЕМО „Етър” може да покаже този занаят? Веселин Дамянов създава творби, които са истински произведения на изкуството.

Гергана Симеонова представя своите икони и рисувани фрагменти върху камък.
Басмаджийството е занаят, благодарение на който облеклото на българите е било толкова пъстро. Той представлява щамповане на текстил с дървени матрици.

ЕМО „Етър” предложи демонстрацията на Тони Димитрова, завеждащ филиал Музей на текстилната индустрия, който е част от Национален политехнически музей – София

Слушай още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.