KulturaBg - logo

Амулет от типа „кучета-съботници“, изработен от доц. д-р Ангел Гоев

Валентина Стоянова печели наградата на музей „Етър“ за участието си в рубриката „Музейни загадки“. От средата на май досега няма нито един грешен отговор. Всеки е познал, че става въпрос за амулет, но нито един участник не е дал пълен отговор.

Ето какво трябва да знаете за този предмет загадка! Това е амулет от типа „кучета-съботници“ (вид мартеница), изработен от доц. д-р Ангел Гоев, дългогодишен уредник и директор на музей „Етър“. Амулетът е част от фонда на отдел „Духовна култура“.

Според регламента на играта „Музейни загадки“ победителят получава право на едно безплатно семейно посещение в музея в удобно за него време, но в рамките на настоящата година. По желание има право и на участие в семейна игра. Валентина Стоянова може да се свърже с музея, като напише съобщение в страницата на музея във Фейсбук. Тя също ще бъде уведомена чрез лично съобщение.

Думата амулет идва от латинското amuletum и означава защитаващ. От древни времена, дори преди да се появят религиите, в хората се е зародила потребността да се защитават от зли сили, лоши магии, негативно влияние и т.н. Тогава човешката мисъл „изобретява” предмети, които да пазят от злото. Най-често за направата им се използват дърво, кости и зъби на животни, пера, по-късно тъкани, мъниста и други. Изискват се специални познания и условия за изработка, за да притежават наистина защитна функция.

В българската традиция носенето на предпазващи предмети е дълбоко залегнала. Първообразът на мартеницата всъщност е именно на амулет. Носенето на червен конец или синьо мънисто на ръката също са различни форми на амулети. 

Накитите, които са се носили в близост до откритите части на тялото – китките, ушите, врата, отново изпълняват предпазна функция, освен естетическа. Българинът е слагал такива „украшения” и на животните си, тъй като без тях животът му и селскостопанската дейност биха били немислими. 

Типичен пример са конските амулети, които и до днешен могат да се срещнат по главите на животните – големи червени пискюли и сини мъниста.

Още по темата:

Петя Георгиева е победител в рубриката „Музейни загадки“

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още