KulturaBg - logo

Мостът „Под игото”–един от символите на Габрово (АРХИВНИ СНИМКИ)


Кметът на Габрово Илия Кожухаров прави централната градска част удобна за автомобилен транспорт и придава европейски очертания на населеното място. Част от този процес е изграждането на моста „Под игото”. Важното съоръжение е построено за кратък период от време, 1935–1936 г., на мястото на Конашкия мост. Автори са арх. Нено Ямантиев и инж. Лазар Драмов.

КУЛТУРА ON-AIR ПРЕДСТАВЯ КМЕТОВЕТЕ НА ГАБРОВО ДО 1944 г. (ВИЖТЕ ДНЕВЕН РЕД ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ ОТ 1933 г.)



Неудобният за съвременния транспорт Конашки мост е заменен с нов, изграждането на който започва през 1935 г. Строителството е извършено в кратки срокове. Мостът е пуснат в експлоатация малко преди започващите тържества по повод 100-годишнината от новобългарското образование, макар и не окончателно завършен.

ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ МЕСТА В ГАБРОВО, БЕЛЯЗАНИ ОТ ТАЛАНТА НА АРХ. ЯМАНТИЕВ


На 19–26 ноември са командировани от София арх. Ямантиев и инж. Драмов за снемане на кофража от моста. Година по-късно на скалата до моста е издигнат паметника на Рачо Ковача–символ на габровския дух и предприемчивост, свързан с легендата за създаването на Габрово. Той е дело на скулптора Любомир Далчев и арх. Нено Ямантиев.


От Регионален исторически музей–Габрово успяха да издирят първата снимка на Конашкия мост, правена от френски пътешественик. Копие от нея е дадено на музея от френския собственик. 
Сподели
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Партньор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още