KulturaBg - logo

„Ритуали на душата“ на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“

Габровският драматичен театър приключва сезон 2020/2021 с две представления на своя и чужда сцена в един и същи ден. Първото е гостуващият танцов спектакъл „Ритуали на душата“, а второто – последно за сезона представление на габровската постановка „Любовни истории“.

„Ритуали на душата“ ще се състои на 30 юли от 20.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. Спектакълът е продукция на Танцова компания „Дюн“. Създаден е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата и Програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас. Идеята за пърформанса и хореографската концепция са на Петя Стойкова.

 

Участват танцьорите Иван Наньов, Катина Дишков, Радослав Йорданов, Цветина Матова, Владимир Груев, Неделя Ганчева, Петя Стойкова. Музиката е написана от Meditative, а костюмите са дело на Емелияна Андонова – Тотева.

От играта до епоса: студенти актьори от НБУ с две представления в Габрово

Спектакълът се фокусира върху връзката между съзнание и тяло, тялото като дом на нашия дух и като извор на ритъм. Повдигат се въпросите „къде живее духът“, „какво е тялото“, „чуваме ли“, „слушаме ли“. Отговорите им публиката ще търси заедно с танцьорите. В края на спектакъла зрителите ще имат възможонст активно да се включат в пърформанса  като пресъздадат част от танцовите практики, представени в „Ритуали на душата“. Поради спецификата на спектакъла, максималният брой зрители е 42 души.

Културен прозорец (пето предаване)

На същата дата – 30 юли, от 19.00 часа габровският театър ще представи най-новата си постановка „Любовни истории“ в клуб „Театро“ във Варна. Режисьор на спектакъла е Златомир Молдовански. Създаден е по едноименната комедия от Иво Сиромахов. Акцент в постановката е темата за любовта като отражение на различни социални отношения, липсата на разбирателство между двойките, които са различни в любовта и идентични в нещастието си. Зрителите се срещат с италианска, американска, френска, руска, арменска и българска двойка.

 

Участват младите актьори от габровската трупа Поля Йорданова, Таня Йоргова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев и Златомир Молдовански като гост-актьор. В постановъчния екип влизат също: помощник-режисьорите Гинка Дичева и Валери Радев, Сам Клап – звуков дизайнер, Джулия Тони Стоянова - художник и автор на мултимедията, Гергана Змийчарова – автор на плаката, Гергана Николаева – музикален педагог, Росина Пенчева – фотограф.

„Double Bill“ и „SOFT QUESTIONS“ на сцената на Габровския драматичен театър

 

Спектакълът „Любовни истории“ е осъществен в партньорство между ДТ „Рачо Стоянов“ и театър „Розова Долина“ в Чикаго.

Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 42 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още