20.10.2017г. | 08:31ч.
ТУРШИИТЕ В БЪЛГАРСКАТА КУЛИНАРНА ТРАДИЦИЯ


На 21 октомври, между 11:00 и 16:00 часа, на втория етаж над работилницата за музикални инструменти в ЕМО „Етър” изкусни майсторки ще покажат как се приготвя зимнина.

Есента е сезон, през който в българските семейства се правят туршии. Това домашно занятие е характерно от дълги години за хората, живели по нашите земи.

Туршията е способ за съхраняване на различни зеленчуци за зимата. В традиционната българска култура най-разпространена е туршията от кисело зеле. Киселото зеле се вари със сланина, свинско месо, ориз; слага се на баници; яде се с хляб, нарязано на дребно и поръсено с червен пипер или със зехтин (при по-заможните семейства).

Туршията от пиперки се нарича пипер, пиперца, пресол, разсол. Приготвят се и туршии от круши, мушмули, червени и черни боровинки, диви ябълки, череши, вишни, грозде, малки дини, зелени домати и други.

В края на XIX и началото на ХХ век различните видове туршии се консумират с хляб, качамак или картофи – като сутрешна закуска или по време на пости, а към средата на ХХ век започват да се слагат като добавка към готвени ястия. При бедните семейства туршията често е основно ястие.
 

ТУРШИЕНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО НА ЕТЪР-АТуршиеното предизвикателство на Етър-а
В сезона на туршиите Етнографски музей на открито „Етър” отправи предизвикателство към посетителите. За първите 20 от тях, които в събота на 21 октомври донесат повече от две семейни рецепти за туршии, ще има подаръци.
 
Между 11:00 и 16:00 часа на втория етаж над работилницата за музикални инструменти изкусни майсторки на туршии ще покажат как се приготвят пукани люти чушлета, как се постига неповторим вкус при царската туршия, как се мариноват патладжани и чушки. 
 

НАД 200 БОЛЕСТИ СА ПРИЧИНЕНИ ОТ НЕЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ (КУЛТУРА НА ХРАНЕНЕ)

СЛЕДИТЕ НА БОГОМИЛСКАТА МЕДИЦИНА В ЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА ДНЕС

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.