KulturaBg - logo

10.05.2017г. | 16:38ч.Изложбата „Традиционни празници в „Етър”-а" е включена в програмата на Крайдунавските празници на културата

Изложбата „Традиционни празници в „Етър”-а" на Етнографски музей на открито - Габрово е включена в програмата на Крайдунавските празници на културата - Никопол – 2017.  Откриването е на 10 май, а експозицията от 24  табла със снимки и текст може да бъде видяна до 16 юни.


Живата експозиция на ЕМО „Етър” и уюта на възрожденските къщи, дава възможност посетителите да се запознаят с основното съдържание на празниците от народния календар. На тях се възстановяват елементи от традиционната обредност, които наред с познавателната си стойност, запазват своя развлекателен характер. Те привличат множество чужди и български туристи и провокират интереса им към българското културно-историческо наследство.
 
В изложбата „Традиционни празници в „Етъра”-а”  се проследяват основните моменти от празниците в музея през годините.
 
Някои от тях са предназначени за детска аудитория и се реализират с детско участие.
 
На 1 март – изработването на мартеници от вълнена прежда, боядисана с естествени багрила.
 
На Лазаровден - пролетните момински песни и игри.
 
На Благовещение - гоненето на злото и прескачане на огньовете.
 
Летният обичай за дъжд „Пеперуда", заклаждането на седянката и др.
 
Музейните празници се изграждат като спектакли, с участието на групи за изворен фолклор, изявени инструменталисти и певци, фолклорни ансамбли.
      
Един от най-хубавите пролетни празници, който съвпада със събуждането на природата е Гергьовден, 6-ти май. От този ден започва новата скотовъдна година, клането на агнетата и доенето на млякото. С празника са свързани множество обичаи и вярвания, целящи да подсигурят здравето на хората и плодородието по ниви и градини.

ТРАДИЦИИТЕ, СВЪРЗАНИ С ГЕРГЬОВДЕН ОЖИВЯХА ДНЕС В ЕМО „ЕТЪР"
      
Друг празник, който събира много гости в музея е Еньовден. Той е посветен на билките и тяхната лечебна сила, на слънцето, което от този ден се завърта „на зима", на животворната сила на водата. Посетителите минават през еньовски венец за здраве и научават много за лечебните и магически практи на българите.

В НОЩТА СРЕЩУ ЕНЬОВДЕН
      
Петровден е единственият ден в годината, когато се приготвя от прясно сирене и бяло брашно обредната храна „Бял мъж". Тогава започва жътвата и целта на обреда е по магически път да подсигури чисто жито и бели хлябовете на хората.
      
През месец септември се провежда Международния панаир на традиционните занаяти, който събира майстори от всички райони на страната и от чужбина. В дните на Панаира се провеждат и състезания между майстори на различни занаяти.

ПАНАИРЪТ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД ЕКИПА НА ЕМО "ЕТЪР"

В програмата участват изявени фолклорни състави от цялата страна. Правят се възстановки на традиционни трудови дейности - пушене на сливи, плетене на кошове и кошници, варене на маджун от сини сливи, боядисване с растителни бои и др.

По Коледа в музея идват коледари, които благославят и пожелават здраве и берекет, а в къщите се слага обредна трапеза.

ИЛИЯН, БОРИС, ЯВОР, ДИМИТЪР И ПЕТЬО ВЯРВАТ,ЧЕ ТРАДИЦИЯТА НА КОЛЕДАРИТЕ НИКОГА НЕ СИ Е ОТИВАЛА

Част от коледната и новогодишна обредност са сурвакниците от дряново дърво, изработени от децата, за да радват посетителите в новогодишната нощ.
      
Автори на изложбата: Иванка Лилова, Илия Вълев 

Прочети още