KulturaBg - logo

„Междупланетарни номади 2.0“ в галерия „Видима“

Галерия „Видима“ представя „Междупланетарни номади 2.0“ – самостоятелна изложба арт стъкло на Пламен Кондов. Откриването е на 22 ноември от 18:00 часа.

Новата изложба в галерия „Видима“ ще превърне експозиционното пространство в космическа станция за междупланетарни полети и място за среща на различни земни и извънземни видове, интелигентни роботи и пътешественици не само в пространството, но и във времето. Футуристичната обстановка, в която ще попаднат всички гости на събитието, младият и талантлив артист Пламен Кондов постига с помощта на един от най-трудните за боравене материали – стъклото, вдъхновен от фантастиката в литературата и киното, от научния, технически и цивилизационен прогрес, и разбира се от неговите уникални физико-химични свойства. Стъклото има дълголетна връзка в изследването на космоса, денс то се използва активно в космическото инженерство, но именно благодарение на оптични му свойства още преди повече от 400 години Галилей прави първите наблюдения на космически обекти. 

Пламен Кондов е роден в гр. Ямбол през 1992 г., в момента живее и твори в с. Поликраище, Търновско. Той е завършил средното си образование в НХГ „Димитър Добрович“ в гр. Сливен, със специалност Иконопис. Завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, бакалавър по „Стенопис“ от 2016 г., магистър по „Дизайн на стъклото“ от 2017 г., а от скоро Доктор по стенопис, асистент към катедра „Графичен дизайн и визуални комуникации“ във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ, преподава „Стенопис“, „Перспектива“, „Цветознание“. Хоноруван преподавател в специалност „Стъкло“ в Нов Български Университет. Специализира по различни програми и стипендии в Чехия, Германия, Холандия, Румъния, Сърбия. Творческите му изяви започват преди 10 години и за този период натрупва близо 40 участия в различни общи и международни изложби, носител е на няколко награди, една от които „Трета награда“ от Фестивала на стъклото в Люксембург 2019, както и „Първа награда“ за скулптура в изложба на великотърновските художници 2021 г. В творчеството си използва голямо разнообразие от техники за работа със стъкло, което му позволява да експериментира и да създава сложни и нестандартни произведения. 

„Междупланетарни номади 2.0“ е трета самостоятелна изложба за младият автор, като преди малко повече от месец изложбата му „Междупланетарни номади“ беше част от едно световно събитие в София, а именно „Международното биенале на стъклото“, което се провежда в България за четвърти пореден път. Интересни са думите за изложбата на куратора Христина Барева: „(творбите му) …носят имената на герои на Айзък Азимов, на фигури от поп културата, преработени цитати на Рей Бредбъри, заглавия, които са част от истинската история на космонавтиката и архетипни символи на човешката култура. Интерпретация на универсални визуални метафори, съчетани с графичните форми, които асоциираме с научната фантастика, умело кръстосани и стилизирани като древни артефакти от миналото. … разходката в галерията е полет през личния космос от изразни средства на стъклото, които Пламен Кондов владее. Наблюдателите се намираме по средата на тази многопластова история, водена от един много личен интерес за артиста, който наблюдава своята позиция във времето и осмисля концептуално, инженерно, майсторски и с чувствителност перспективите на бъдещето за всички ни…“

С удоволствие споделяме и думите на автора Пламен Кондов за концепцията на изложбата: „Вечно жадният за нови знания и хоризонти човешки ум постоянно се стреми към нови пространства, които да засели с присъствието си и да остави отпечатъка си там, където никой досега не е. Пътят към тези нови хоризонти минава през безкраен океан от безтегловната Космическа шир. В динамиката на 21 век, когато пред всеки има толкова много възможности, а научните открития се случват с все по-бързи темпове, човешкият вид има нужда да осмисли посоката, в която ще поеме занапред. Това е време, в което индивида трябва да се опита да живее в настоящето, без да губи основните си човешки характеристики. Сега е момент за оценка и преосмисляне на това какво сме си представяли, че ще се случи за този половин век, и какво в действителност се случва. Човешките космически мисии бяха заменени от роботизирани такива. А човекът навлиза все по-дълбоко не в дълбините на Космоса, а в дълбоките води на виртуалния свят. Нуждата на човек да разширява своите хоризонти се пренесе в една друга реалност, където той е под контрол или пък е контролиран... Дали това е правилно? Дали нямаме нужда да обърнем поглед обратно към необятното пространство от бели точици и да вдигнем глава от светещите пиксели. Това са част от въпросите зададени към зрителя чрез творбите ми в тази изложба.“

Ако сме ви заинтригували, ако сте фенове на науката или старите космически романи, ако сте ценители на арт стъклото, ако искате да видите нещо уникално и нестандартно, ако за вас е важно да се подкрепят българските творци и младите таланти, заповядайте в галерия „Видима“ на 22 ноември от 18:00 часа!

 

Историите на Лаура и Стефан, разказани в изложба

 

„Свръхчовекът“ на проф. Владимир Аврамов в галерия „Видима“ (СНИМКИ)

Сподели
09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“
Партньор: 09. ГАЛЕРИЯ „ВИДИМА“

Брой публикации: 1 аудио, 3 видео, 11 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още