KulturaBg - logo

Днес празнуват скромните и галантните

Петър от гръцки означава скала, камък. Мъжете с това име са изключително галантни. Те са кротки по характер, много добри и внимателни към близките си и винаги са склонни да помогнат. Имат една доста лоша черта и това е техният инат, който понякога им пречи да постигнат това, което най-силно искат.

Честит имен ден на Петър Немски – хореограф, основател и собственик на „Фолк Вижън“ ЕООД, част от партньорската мрежа на Култура ON AIR!

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ОЩЕ:

Къде е скрита тайната на омагьосващия сетивата български фолклор? 

 

Кой българин не би се гордял да види това видео?

 

Абонирайте се за Spotify, за да слушате подкаста с Петър Немски

 

Павел е латинско име, което означава скромен. Мъжете с това име празнуват имен ден на 29 юни. Името произлиза от древноримски род Пулус. Павел е бунтар и реагира буйно към всичко около него. Мъжете с това име са отмъстителни и никога не биха простили на човек, който ги е наранил. Павел има конкретни цели и желания, които в повечето случаи осъществява. Мъжете с това име ценят истината, красотата и добротата.

Павлина е женският вариант на латинското име Павел, което означава скромен. Името произлиза от древноримския род Паулус. Павлина е мила и общителна жена с много лек и приятен характер. Жените с това име бързо могат да се приспособят към нови хора и ситуации. Павлина има силно чувство за морал, въпреки че много често изпада в депресия.

Честит имен ден на празнуващите от екипа на музей „Етър“!

Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура“

Павел Митков, завеждащ техническа служба

Павел Кунчев, помощник реставратор

Павел Станев, работник поддръжка

Майстори работили в музей „Етър“:

Павлин Колев – шекерджия

Петър Паунов – бакърджия 

За светците:

Според църковния календар 29 юни е отреден за почитане на светците Петър и Павел. В народната традиция почитта към двамата е разделена в два последователни дни (29 юни за Св. Петър и 30 юни за Св. Павел). 

Петър, според житието е бил рибар с името Симеон. Христос му дава името Петър. Когато залавят Учителя, той три пъти се отрича от него, за което после дълбоко съжалява. Петър е един от най-близките ученици на Христос по време на Неговия земен живот. 

Св. Павел пък бил фарисей, който участвал в гоненията на християните и дори в убийството на Св. Стефан. Той не присъства в евангелските събития. Започва да проповядва доста по-късно и не е „официално утвърден” като един от дванадесетте апостоли. Житието му разказва, че на път за Дамаск чул Божия глас, който го пита защо го гони. Това изиграва важна роля. Скоро Павел се покръства и става един от най-ревностните християни, проповядващи вярата. 

Св. Петър е разпънат на 29 юни, същия ден св. Павел е посечен с меч. Двамата апостоли символизират заблудата и покаянието и се смятат за едни от най-ревностните последователи на Христос. 

Автор на статията е Павлина Дамянова, уредник „Духовна култура“ в музей „Етър“

Източник – etar.bg

Сподели

Прочети още