KulturaBg - logo

Изборните машинации от Освобождението до днес

През 2021 година за първи път в България по време на парламентарните избори се въвежда машинно гласуване. От Освобождението до днес нравите са дълбоко променени. Някога изборните спорове са решавани с юмручен бой и стрелби, днес – с купуване на гласове.

Как се гласува с бобени зърна?

Интересни данни за първите избори след Освобождението в Старозагорско се съдържат в спомените на един от старозагорските кметове – Минко Минев  Той управлява Стара Загора от 1912 до 1915 година. През март 1878 година в града е трябвало да се избират членове на градския и окръжния съвет и на административния и съдебния съвет. Две седмици преди определения изборен ден по махалите в града и в селата се организират предварителни избори. Всеки 50 души пълнолетни избиратели определят свой представител, когото снабдяват с пълномощно, подписано от всички тях. С мнозинство се определят по няколко души, между които трябва да се направи избора. Този списък се предава на окръжния управител, по чието нареждане имената се изписват върху една дъска. За всеки кандидат се гласува поотделно. На всички гласоподаватели в училището е раздаден бял и черен боб. Ако кандидатът получава одобрение се пуска бял боб, ако не получава – черен. Двама от подгласниците започват да “събират гласовете”. Единият носи кърпа вързана в четирите краища, така че в отворите да може да се промуши ръката на гласуващия. Своеобразната урна се поднася на всеки гласоподавател. Вторият подгласник наблюдава да няма злоупотреби, без да може да види какъв цвят бобено зърно се пуска в кърпата. След като обиколят всички гласоподаватели подгласниците занасят кърпата на масата. Там окръжният управител я развързва и започва преброяването на бобените зърна. За избран се смята кандидатът набрал с едно повече бели бобени зърна.

Не така безболезнено преминават изборите в следващите години. Партиите вече са създадени, противоречията са явни, страстите са нажежени. През октомври 1887 година по време на изборите за градски съветници са допуснати да гласуват едва стотина души от опозицията. Останалите й привърженици са разгонени от войниците с приклади.

През ноември 1896 година се провеждат избори за ІХ Народно събрание. В Стара Загора на този ден става остър сблъсък между привържениците на управляващите и опозицията. Стига се до чупене на урните и митинги на недоволство. Изпратена е и протестна телеграма до княза. Следващата седмица предизборната битка продължава. Стражарите от целия окръг са докарани в града, за да въвеждат ред. Тъй като има слух, че може да се стигне и до въоръжен сблъсък, властта е принудена да прибере всичкото оръжие от търговците. Дюкяните и хановете са затворени. Видният общественик Петър Иванов протестира срещу репресиите и още същата вечер стъклата на дома му са изпочупени.

Доста странна е предизборната агитация през април 1899 година. В Стара Загора пристигат д-р Константин Стоилов (виден български политик, два пъти министър-председател), Георги Бенев и Т. Тодоров. В 11 часа на 6 април техните привърженици организират шествие, в което залагат на сатиричния елемент. В началото вървят двама свещеника, след тях жалеещи със свещи в ръце и множество носещо некролог с надпис „Народна партия”. Един брашнян чувал с кръпки е тупан непрекъснато, а няколко души с обърнати навън джобове, боси и изпокъсани показват нагледно резултатите от последното управление. Това траурно шествие е аплодирано от „чиновници и толумбаджии”, на които д-р Константин Стоилов специално благодари.

По време на местните избори през февруари 1901 година се стига до по-драстични изпълнения. Пред една от секциите в Стара Загора привържениците на двете стремящи се към коалиране партии – Народната и Прогресивно-либералната, но от два различни квартала: Табахна  (дн. кв. “Гео Милев”) и Акарджа (дн. кв. “Опълченски”) започват битка, кои да влязат първи в избирателната секция. Вадят се револвери, стреля се във въздуха, хвърлят се камъни. Акарджанци напускат битката, но и табахненци не печелят, защото изборите са касирани. Назначена е специална комисия, която да разследва случая. Разпитани са участници и свидетели. По време на полицейското дознание става ясно, че докато се водят „сраженията” гласуването не е спряло и естествено спечелили са по-силните, но за кратко....

Освен със странни изборни похвати, Стара Загора се вписва в политическата история с вестник, озаглавен “Изборна борба”. Той е лист на социалистите от Новозагорската работническа социалдемократическа организация. Вестникът се печата от януари до март 1902 година. Излизат 6 броя, но след втория брой името е сменено на вестник “За пропаганда и агитация”.

На 28 февруари 2021 година в условията на пандемия от коронавирус се провеждат частични избори за нов кмет на Мъглиж. Причина е внезапната смърт на предишния кмет. По време на гласуването се получава сигнал за контролиран вот. Избирателите в една от секциите влизат с чисто нови оранжеви маски, които след упражняване на вота поставят в найлонова торба, до която стои една жена. Маските се носят като задължително предпазно средство срещу заразяване с вируса. Подадена е жалба, тъй като се счита, че оранжевите маски служат за преброяване на предварително договорените гласове. Самосезиралата се прокуратура не открива достатъчно доказателства за изборна манипулация.

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА НОВИНИТЕ НА БАБА И ДЯДО

Здравната реформа не е от вчера

 

Как Елена Диаманди възмущава „възпитаните и почтени“ старозагорци през 1924 г.

 

Събират сведения за политическата благонадеждност на кандидата за шофьор

 

Рекламни агенти изнудват чиновници, а пенсионерите мизерстват

 

Старозагорци се возили на такси преди появата на автомобила!

 

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още