KulturaBg - logo

Януарски вести от миналото

И в тази емисия от Новините на баба и дядо, представена от Тихомир Църов, се пренасяме назад във времето. Главни герои в информационния поток и тогава са министри, сменят се политически системи и административни модели. В българския политически живот постепенно се установява еднопартийно управление, с което все пак се разделяме, но чието въздействие върху общественото поведение остава.

1923 година

На 23 януари със закон е възстановен Хасковски окръг, а Рилският, Бачковският, Троянският, Преображенският и Клисурският манастир са признати за отделни общини.

На 28 януари се състои обединителен конгрес на македонските братства в София. Македонската федералистична емигрантска организация се влива в Съюза на македонските братства и приема ръководството на Изпълнителния комитет. Ден по-рано е убит архитект Никола Юруков, който развива дейност за създаване на Независима Македония като част от бъдещата Балканска федерация. След Кюстендилската акция на ВМРО в 1922 година Юруков заедно с Филип Атанасов се установява в Пловдив, където се опитват да създадат база за действие срещу ВМРО.

На 31 януари е приет закон за съдене на министрите, който е променен на 9 юли 1924.

1948 година

На 1 януари своята дейност започва Комитетът за наука, изкуство и култура с председател Вълко Червенков и заместници Рубен Леви, Карло Луканов и Александър Обретенов. Съществуването му е основано на Конституцията от 1947 г. Той е нов орган за ръководство на научните и културните институции в България в духа на разбиранията на Българската работническа партия (комунисти) БРП (к).

На 4 януари се провежда 14 пленум на Централния комитет на БРП (к). Обсъжда се подготовката на Втория конгрес на Отечествения фронт и новото административно делене на страната. Георги Димитров става генерален секретар на ЦК на БРП (к), а длъжността председател на ЦК отпада. За членове на плотибюро са избрани Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Антон Югов, Вълко Червенков, Георги Дамянов, Георги Чанков, Добри Терпешев и Владимир Поптомов. За кандидат-членове – Цола Драгойчева, Райко Дамянов, Петко Кунин, Димитър Ганев и Титко Черноколев. Георги Димитров изразява категорично несъгласие с част от изводите на Вълко Червенков, направени на XIII пленум на партията и защитава принципите на народната демокрация по отношение на съюзниците и тактиката към опозицията. Малко по-късно в страната е установена еднопартийна система на управление, като остават да действат само политическите организации Отечествен фронт и БЗНС – изцяло зависими от комунистите.

1973 година

През януари е утвърдена концепция за създаване на национална система за научната и техническата информация в България.

На 27 януари създаденият година по-рано Висш медицински съвет приема морален кодекс на лекаря в Народна република България.

1998 година

На 17 януари избраният от тридесет и осмото Народно събрание Обществен медиен съвет (днес известен като СЕМ) избира след конкурс Иван Попйорданов за генерален директор на БНТ и Александър Велев на БНР, докато предишната генерална директорка на националното радио Лиляна Попова получава само един от седем гласа при един въздържал се.

На 28 януари е открита първата отсечка на софийското метро.

На 29 януари парламентарната група на Демократичната левица, в която основна партия е БСП, внася вот за недоверие срещу кабинета на Иван Костов заради здравната му политика. Вотът е отхвърлен от голямото мнозинство на управляващата партия.

През същия месец, в рамките на БСП, се създава нова структура – Движение за единство и развитие на БСП и за подпомагане на обединителните процеси на левите сили в България, в чиито Съвет за координация влизат зам.-председателят на БСП Николай Добрев и бившият шеф на шести отдел в шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Структурата дълги години е позната като Генералското движение в БСП.

Здравната реформа не е от вчера

 

Как Елена Диаманди възмущава „възпитаните и почтени“ старозагорци през 1924 г.

 

Събират сведения за политическата благонадеждност на кандидата за шофьор

 

Рекламни агенти изнудват чиновници, а пенсионерите мизерстват

 

Старозагорци се возили на такси преди появата на автомобила!

 

Статията е по проект „Форум за сътрудничество и култура“, който се реализира от фондация „Граждански форум“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още